TAEC
Image default
Geschenken

De grootste sportmythes uitgelegd

Sporten is belangrijk, toch? Sporten heeft zeker zijn positieve kanten en voor veel mensen is het dé manier om fit, slank en gezond te blijven. Voor een andere, minstens even grote groep, is sporten echter een enorme drempel. Jezelf stimuleren en motiveren om te gaan sporten is best moeilijk. Zeker wanneer je te maken hebt met overgewicht, een lichamelijke beperking of een blessure. Veel mensen gaan daardoor niet sporten maar kiezen ook niet voor een andere vorm van bewegen. En dat is zonde, want sporten is ook niet altijd de heilige graal die je voorgehouden wordt. Daarom nemen we in dit artikel de grootste sportmythes onder de loep.

Van sporten val je af, waar of niet?

Wanneer je sportadvertenties ziet, staan daar eigenlijk alleen superslanke mensen in voorbij komen. Dat suggereert dat je gewicht verliest zolang je maar veel sport. Toch kun je sporten wat je wilt, als je voeding hier niet op is afgestemd is de kans zelfs groter dat je aankomt in plaats van afvalt. Dat betekent overigens niet dat je in vet aankomt maar wel in spiermassa. Het principe van afvallen is eigenlijk heel simpel. Door minder te eten dan je verbrandt val je af en door te sporten verbrand je meer calorieën. Maar dat geldt net zo goed voor andere vormen van bewegen.

Met wandelen verdien je misschien geen sportprijzen maar het is een ontzettend goede manier van bewegen! Ben je echt fanatiek? Dan kun je ook meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse of één van de andere wandeltochten in Nederland. Je kunt vaak via de organisatie een medaille kopen als aandenken. Of een medaille bestellen voor vrienden waarmee je regelmatig de hort op gaat!

Sporten is goed voor de gezondheid?

Sporten is op zich heel goed voor de gezondheid maar als je alleen voor de gouden beker wilt gaan moet je oppassen dat je je lichaam niet overbelast. Gewrichten, pezen en spieren zijn gevoelig voor zware belasting en wanneer je continue je grens opzoekt brengt dat risico’s met zich mee die je gezondheid kunnen schaden.

Is een sixpack gezond?

Het ultieme doel van veel sporters, de sixpack of blokjesbuik. Dit is meer een modegril dan dat het een indicatie voor gezondheid is. Toch hebben we dankzij marketing en ontelbare gezondheidsgoeroes het beeld gekregen dat je alleen succesvol bent als sporter wanneer je er een goede sixpack op hebt staan. Een sixpack wordt bij mannen pas zichtbaar bij een vetpercentage van minder dan 10%. Een gezond percentage ligt tussen de 8 en de 20%. Bij vrouwen ligt het gezonde vetpercentage nog wat hoger, tussen de 18 en de 28%. Een sixpack zegt dus niet zoveel over je gezondheid maar over de hoeveelheid vet op je lijf. En een deel van dat vet heb je ook gewoon nodig!