TAEC
Image default
Auto's en Motoren

Veelgestelde vragen over rittenregistratie

Als je een zakelijke auto hebt en daar wil je ook privé gebruik van maken, is het juist bijhouden van de ritregistratie een noodzakelijk kwaad. Tot vijfhonderd kilometer mag je namelijk ‘gratis’ privé kilometers maken. Ga je over de vijfhonderd kilometer op jaarbasis heen, dan moet je bijtelling betalen. Doe je dat niet, kan je hoge boetes verwachten van de belastingdienst. Deze boetes kunnen oplopen tot 5000 euro.

Wat staat erin een ritregistratie vermeld?

Er zijn verschillende onderdelen die altijd vermeld moeten worden in een rittenregistratie. Zo moeten de gegevens van de auto vermeld zijn, zoals kenteken, merk en type van de auto. Per rit noteer je de datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, adres van bestemming en route die je gereden hebt.

Hoe controleert de belastingdienst dit?

De belastingdienst kan steekproefsgewijs ritregistraties opvragen bij bedrijven. Is de registratie niet aanwezig of onvolledig, kan je op een boete rekenen die kan oplopen tot duizenden euro’s. Het kan dus zijn dat je jarenlang niet gevraagd wordt om de administratie, maar je kan ook jaren achter elkaar wel gevraagd worden. Je bent verplicht om de administratie ten minste zeven jaar te bewaren. De belastingdienst kan namelijk tot zeven jaar terug de administratie opvragen.

Hoe houd je gereden kilometers bij?

Hoe je de ritten registreert, is niet heel belangrijk. Dat mag je doen op een manier waarop jij het fijn vindt. Houd er wel rekening mee dat er veel aspecten opgenomen moeten worden in de administratie, waardoor het een tijdrovende klus kan worden. Ook wil je er geen fouten mee maken, omdat de boetes ontzettend hoog kunnen oplopen. Het meest handig is daarom op een ritregistratiesysteem aan te schaffen. Dit systeem laat je door middel van een kastje inbouwen in je auto, waardoor die alle gegevens automatisch opslaat. De kans op fouten is hierdoor het kleinst. Ook kost het geen tijd om de administratie op deze manier bij te houden.