TAEC
Image default
Woning en Tuin

Hoe bescherm je jouw zwembad tegen extreem weer

Het ideale opzetzwembad kun je het hele seizoen laten staan en hier dagelijks gebruik van maken zonder dat je hem telkens leeg moet laten lopen en opbergen. Door de stevig frame soorten is dit type zwembad in je tuin de beste optie voor langdurig zwemplezier. Maar onderhoud en bescherming tegen weersomstandigheden heeft wel aandacht nodig wat je niet kunt laten versloffen. We leggen je hier uit wat je moet doen.

Zwembad beschermen

Hoewel je het zwembad eigenlijk alleen in het warme seizoen gebruikt betekent nog niet dat het zwembad hierna moet verdwijnen. Je kunt hem gewoon laten staan maar hou wel rekening met de meer extreme weersomstandigheden buiten het warme seizoen om.

Bevriezing

Als je ervoor kiest het zwembad te laten staan tijdens de winter let er dan goed op dat bevriezing de meeste schade kan brengen aan jouw zwembad. Er vanuit gaand dat je hem niet gebruikt in de winter maar wel laat staan heeft de volgende handelingen nodig:

  • voorkom water bevriezing, dus leeg het zwembad als je hem niet gebruikt

  • behandel de waterpomp leidingen met antivries tegen het uitzetten van water in de leidingen

Herfst

Minder extreem weer maar wel het soort weer dat het meeste vuil in het zwembad brengt is de herfst. In deze periode sterven alle bladeren en boomvruchten en zullen het zwembad vervuilen. Ook zal dit vuil de zwembadfilters meer doen verstoppen dan elk andere type vuil.

Om die reden kun je jouw zwembad voorzien van een afdekzeil als bescherming tegen binnenkomend vuil van buitenaf. Als je ervoor kiest het zwembad te blijven gebruik tijdens de herfst en je wilt niet telkens het zwembadwater moeten verschonen, dan is een Zwembadgigant afdekzeil zeker de moeite waard.

Zware regenval

In welk seizoen je ook het zwembad gebruikt, of laat staan door het seizoen heen, heftige regenval brengt ook veel schade toe aan je zwembad waarvoor je de volgende handelingen dient uit te voeren:

  • als je hem laat staan, laat het water erin zitten want een leeg zwembad kan door zware regenval wegglijden en kapot gaan

  • doe geen afdekzeil op het zwembad omdat deze door het zware weer eraf kan vliegen

  • na de regenval behandel je het zwembadwater met een chloor shock om de chemische samenstelling van het water weer op een gezond peil te brengen

Zwembad schoonmaken

Een zwembad schoonmaken is een klus voor elk seizoen, vooral als je het zwembad blijft gebruiken. Maar met de slechtere weersomstandigheden is er meer schoonmaak nodig. Dit geldt ook voor opblaasbare zwembaden.

De eerder genoemde manieren om het zwembadwater preventief te beschermen tegen vuil. Maar er zijn voldoende andere manier waarop zwembadwater vuil raakt. Vooral zand, algen en lichaamsvocht in het zwembadwater zijn de grootste boosdoeners.

Stofzuigen

Alhoewel zand snel in het water komt, is dit van tijd tot tijd te behandelen met een Zwembadgigant zwembad stofzuiger. Hiermee werk je met een waterdichte stofzuiger die je over de bodem van het zwembad beweegt om gezonken zand uit het water te halen.

Wil je doorlopen het zwembadwater vrij houden van zand dan kun je een zandfilter pomp gebruiken. Deze laat het water continue circuleren en filtert het zand direct uit het water.

Chloor behandeling

Het behandelen van zwembadwater met chloor is de meest gebruikte manier om zwembadwater schoon te krijgen en goed te houden. Wanneer een zwembad langere tijd wordt gebruik zal het water vervuilen met vooral lichaamsvocht zoals zweet, haargel, urine, spuug, noem maar op.

Door het water niet elke keer te moeten vervangen voor schoon water behandel je dit met chloor. Dit doe je met een doseer cartridge die je aan de Zwembadgigant filterpomp bevestigd. Tijdens het circuleren van het zwembadwater wordt er gedoseerd chloor toegevoegd aan het water. De kleine beetjes die aan het water wordt toegevoegd vallen niet op en zijn daarmee ook niet schadelijk voor de gezondheid.