TAEC
Image default
Woning en Tuin

Maak je vijver weer schoon, tips

Maak je vijver weer schoon, makkelijker gezegd dan gedaan denken veel mensen. In dit blog meer informatie over het schoonmaken van een vijver: Wanneer en hoe een tuinvijver veilig schoon te maken Algemene verzorging van waterplanten.

Een extra klusje voor je tuin: maak je vijver weer schoon

Maak je vijver weer schoon, hark de bladeren van het gras, snoei de bomen en struiken, soms lijkt het alsof de tuinklusjes nooit gedaan zijn. Er is zoveel te snoeien, te verdelen, aan te passen en opnieuw te planten. En het gaat maar door en door. Oh, en je vijver schoonmaken is een typisch voorbeeld van een tuinklus die velen niet weten dat dat ook noodzakelijk is.

Ook een vijver vergt onderhoud

Hoe mooi ze ook zijn, tuinvijvers hebben onderhoud nodig om er op hun best uit te zien, en hoewel het schoonmaken van een vijver geen hogere wiskunde is, zal het proces veel vlotter verlopen als je het op de juiste manier doet. Vooral als er planten of vissen in de vijver leven.

Tip voor het schoonmaken van een vijver

Het is belangrijk om te bedenken wat er in de vijver leeft voordat je een regelmatige schoonmaakbeurt plant. Vijvers met alleen planten als vaste bewoners worden meestal in de lente schoongemaakt. Maar vijvers met vissen of ander permanent waterleven moeten in de herfst worden schoongemaakt. Nog voordat de temperaturen drastisch dalen. Vissen zijn over het algemeen zwakker in het voorjaar en kunnen dan minder stress aan. Daarom is het aan te raden om de koi- en visvijvers aan het eind van het groeiseizoen schoon te maken, als de vissen op hun gezondst zijn.

Frequentie schoonmaak

De frequentie van het schoonmaken van de vijver is een andere belangrijke overweging. Het is geen goed idee om de vijver meer dan één keer per jaar schoon te maken, en minder dan één keer in de drie tot vijf jaar is nog beter. Als je de vijver het hele jaar door schoon houdt door netten te gebruiken om te voorkomen dat bladeren zich ophopen en door plantenresten te verwijderen zodra ze beginnen te verwelken, hoef je de vijver minder vaak schoon te maken. Met behulp van vijverfiltersystemen kun je het schoonmaken van de vijver nog eenvoudiger maken.

Op temperatuur

Wanneer de temperatuur onder de 21 graden Celsius zakt, pak dan gereedschap om de vijver schoon te maken en wees erop voorbereid dat je vies kunt worden. Je kunt het vuil misschien snel verwijderen met een schepnetje, maar als de vijver erg vuil is, moet je ook het meeste water verwijderen. Laat het water weglopen of hevel het over in een grote bak, bijvoorbeeld een plastic vuilnisbak. Wanneer er minder dan 15 cm. water over is, dompel je de vissen uit de vijver in de wateropvangbak. Dek de bak af met een net, zodat de vissen er niet uitspringen en roofdieren er niet in terechtkomen. Verwijder eventuele planten naar een schaduwrijke, vochtige plek om stress te voorkomen terwijl je de vijver schoonmaakt.

Vijver leeg?

Als de vijver zo leeg mogelijk is, spoel je de wanden van de vijver grondig schoon en schep je de opgehoopte aarde eruit, waarna je die in uw compostvat of afvalbak gooit.

Zodra de vijver is schoongemaakt, vul je deze gedurende enkele uren langzaam bij om de watertemperatuur zo hoog mogelijk te houden. Het toevoegen van bacteriën voor de vijver in deze periode kan helpen bij het afbreken van kleine hoeveelheden overgebleven vuil. Ze zullen het water weer veilig maken voor de vijverbewoners. Vervang de planten en vissen wanneer het waterpeil weer in de buurt van normaal is en de temperatuur binnen ongeveer vijf graden ligt van het water toen je het verwijderde. Door een deel van het ontbrekende water te vervangen door water uit de opslagtank, kunnen nuttige bacteriekolonies en andere microscopische organismen zich sneller herstellen.