Nu de Corona langer begint te duren beginnen steeds meer restaurant eigenaren zich te richten op afhaalboxen. Waar bezorgen tot voor kort uitsluitend werk was van cateraars en Thuisbezorgd hebben ook thuiskoks, eetcafés, hotels en sterrenrestaurants zich nu in de take a way wereld gestort. Verbazingwekkend hierbij is de kwaliteit die chefs aanbieden. Volgens chef aan huis Klaas Hoekstra is het de kunst om een dinerbox samen te stellen die klanten op een eenvoudige wijze uitleg geeft hoe ze zelf thuis een geweldig diner op tafel kunnen zetten. Belangrijk hierbij is dat het weinig werk moet zijn, je een duidelijke beschrijving hebt en de mislukkans klein is, maar het belevingsniveau hoog is. Chef aan huis maakt opkomstHet is van belang dat restaurant eigenaren niet een sfeer creëren dat ze in de toekomst overbodig zijn. De Librije en Rijks verkopen wekelijks honderden boxen. Die hoeven niet zo bang te zijn dat ze straks niet meer bezocht worden. Restaurants in dit segment weten boxen samen te stellen met daarin ingrediënten en producten die je zelf nooit zou kunnen bedenken. Ook thuiskoks weten vele maaltijden weg te zetten bij hun vaste klanten. Thuiskok Ron levert iedere week minimaal 50 boxen af bij vasten klanten waar die anders aan live cooking doet. Klanten kunnen in een handomdraai een kwalitatief goed diner op tafel zetten. Soms wanen ze zich echt een top kok en krijgen we allemaal foto’s van hoe ze de gerechten hebben gedresseerd. Veelal vergeten ze dat de smaak in de gerechten (sausen en soepen) heel lastig is om te maken. Klaas, chef aan huis Utrecht, kookt normaliter bij klanten thuis of op locatie. Nu is hij al een jaar actief in het verzorgen van maaltijdboxen maar geeft ook online kookworkshops. Klaas geeft aan dat hij met kerst een kookworkshop online heeft gegeven voor 48 personen. Voor alle deelnemers werd er een box gemaakt en geleverd op het bedrijf waar de mensen werkten. Deze konden de mensen dan zelf ophalen om vervolgens deze mee naar huis te nemen en deze samen op afstand tegelijk te openen met al je andere online collega’s. Een goede voorbereiding is het halve werkDaar waar chef Klaas jaren in de catering werkte weet hij als geen ander hoe belangrijk voorbereiding is. Voor een online kookworkshop is dit zeker niet anders. Want het is best moeilijk om de aandacht zolang vast te houden. Daarom heeft Klaas ervoor gekozen om het de deelnemers niet te moeilijk te maken. Het voorgerecht bestaat uit een salade, waarbij alle onderdelen apart zijn verpakt, net als de dressing. Zelfs de boter wordt erbij geleverd alleen het broodje moet nog even afgebakken worden. Natuurlijk wordt iedere workshop gestart met een borrel vooraf, een half flesje bubbels is dan ook vast onderdeel van iedere box. Nootjes en olijven zijn veelal een kleinigheidje om de smaakpapillen op te warmen. Als tussengerecht word er veelal een soepje geserveerd bij een dergelijke kookworkshop. Deze hoeft alleen nog maar opgewarmd te worden en wordt in een afgesloten bekertje aangeleverd inclusief garnituur. Het hoofdgerecht is veelal een stoofschotel met enkele garnituren. Vaak rode kool en aardappelpuree. Dit is handig om in elkaar te zetten, te bewaren bij iets hogere tempratuur en mooi om te presenteren. Ook voor de mensen met speciale dieetwensen wordt rekening gehouden. Anders hebben ze vaak nog wel iets in de koelkast liggen dat passend is. Voor het dessert hoeft er vaaks alleen maar een beetje fruit gesneden te worden. De panna cotta (zie foto) wordt kant en klaar aangeleverd door Klaas Culinair en zijn team. Op zoek naar nieuwe mogelijkhedenHet is een bijzondere wereld waarin we leven. We voelen dat mensen echt op zoek zijn naar mogelijkheden om toch met elkaar verbonden te zijn. Voor veel bedrijven met jonge medewerkers is dit ook een manier om zich te onderscheiden van concurrenten. Kijk eens wat wij allemaal voor ons personeel doen en weet je wel hoe leuk het is om hier te werken. Zelf waren we heel erg blij na ons eerste geslaagde sessie van de online kookworkshop. Wat helemaal leuk was dat onze keuken nog schoon was na afloop. Dat is wel eens anders geweest 😊 |