TAEC
Image default
Bedrijven

Spuitgieten en het spuitgietproces

Spuitgieten wordt hoofdzakelijk gebruikt bij de verwerking van kunststoffen en wordt toegepast om kleine onderdelen en prototypes bijna uitsluitend uit kunststoffen te vervaardigen. Spuitgieten is de meest gebruikte fabricagemethode voor prototypes en voor de productie van kleine series onderdelen voor eindgebruikers. Spuitgieten is een mechanisme waarbij thermoplastische of thermohardende polymeren in een holte worden geïnjecteerd en vervolgens stollen tot een afgewerkt onderdeel. Het gestolde materiaal wordt vervolgens uit de matrijs geworpen. Met dit spuitgietprocédé kunnen grote hoeveelheden economisch direct bruikbare spuitgietonderdelen worden geproduceerd.

Hoge precisie in korte tijd

Een spuitgietmachine produceert ook deze artikelen met hoge precisie in korte tijd. Het desbetreffende materiaal, gewoonlijk kunststofgranulaat, wordt vloeibaar gemaakt en onder hoge druk in de holte van de spuitgietmatrijs gespoten. Deze holte bepaalt de vorm en de oppervlaktestructuur van het afgewerkte stuk. Tegenwoordig kunnen onderdelen worden geproduceerd van enkele tienden van grammen tot kilo’s met twee cijfers. Bovendien kan bij spuitgieten het oppervlak van het onderdeel bijna vrij worden gekozen. Het spuitgietprocédé wordt gebruikt om gladde oppervlakken, korrels, patronen en gravures te produceren. Nadat de kunststofmassa in de spuitgietmatrijs is afgekoeld, kan de matrijs worden geopend om het kunststofbestanddeel te verwijderen. Wanneer het afkoelt, is het materiaal teruggekeerd naar een vaste toestand.

Grotere hoeveelheden

Het spuitgietprocédé is economisch haalbaar voor grotere hoeveelheden. De kosten voor de bouw van matrijzen maken een groot deel uit van de noodzakelijke investering. Dit betekent dat zelfs bij eenvoudige matrijzen de investering pas lonend is na de productie van enkele duizenden onderdelen. Het spuitgietgereedschap kan worden gebruikt voor de productie van meerdere miljoenen onderdelen. Dit maakt spuitgieten tot het meest gebruikte procédé voor de massaproductie van kunststof voorwerpen. Spuitgieten wordt voorafgegaan door gereedschap voor de productie van spuitgietmatrijzen voor diverse spuitgietprocessen.

Diverse categorieën

De door spuitgieten verkregen kunststofvormen worden als volgt gecategoriseerd A-onderdelen zijn zeer precieze onderdelen met de hoogste eisen, B-onderdelen zijn technische kunststofonderdelen met hoge eisen en C-onderdelen zijn geometrisch eenvoudige gegoten kunststofonderdelen met lage eisen.

Alle categorieën hebben onder meer de volgende essentiële kwaliteitskenmerken: Afmetingen en gewicht van spuitgietproducten, oppervlaktestructuur, sterkte en vervormingsverschijnselen.

Welke spuitgietprocédés zijn er?

Het materiaal dat bij het spuitgieten wordt verwerkt, kan worden onderverdeeld in thermoplasten, thermoharders en elastomeren. Alle drie de soorten kunststof kunnen worden gebruikt voor het spuitgieten. Het procédé dat het meest wordt gebruikt voor de verwerking van kunststoffen is echter het spuitgieten van thermoplastische kunststoffen, omdat dit economisch het belangrijkst is. Het spuitgietproces van thermoharders en elastomeren werkt in principe zoals het proces van thermoplasten en verschilt voornamelijk alleen in de parameters, zoals de temperatuur.

Andere spuitgietprocédés zijn hieronder opgesomd:

  • Thermoplastisch spuitgieten
  • Elastomeer spuitgieten
  • Thermoset spuitgieten
  • Thermoplastisch schuimgieten (GTS)
  • Spuitgieten van meerdere componenten
  • Spuitgieten van poeder (PIM)
  • Het Afgietsel van de waterinjectie (WID)
  • Spuitgieten met smeltkern
  • Spuitgieten en persen
  • In-mould proces
  • Het Afgietsel van de gasinjectie (GID)
  • Het Afgietsel van de gasinjectie (GHD)
  • Exjectie® (ExM®)

Wat zijn de voordelen van spuitgieten?

Spuitgieten wordt gebruikt voor de productie van kleine series en biedt een hoog economisch rendement voor complexe, kleine matrijzen in vergelijking met een langdurige, conventionele productie. Bovendien zijn korte fabricagetijden en bijgevolg lagere uiteindelijke fabricagekosten haalbaar. Met spuitgieten worden er ook precisieonderdelen geproduceerd die identiek zijn aan de serie. Bovendien behoeven de spuitgegoten onderdelen weinig of geen nabewerking. Na het gereedmaken voor het spuitgieten en de installatie van alle onderdelen verloopt het proces automatisch – er is dus geen behoefte aan voortdurende controle.