TAEC
Image default
Bedrijven

Beknopte informatie over de werkzaamheden van EKH keurmeesters

Manueel hanteren van lasten kan gevaarlijk zijn als het niet correct gebeurt, dus is het belangrijk dat de te gebruiken hefapparatuur regelmatig wordt gekeurd door een EKH erkend bedrijf. Maar wie kan hijs- en hefgereedschap inspecteren?

Inspecties van hijs- en hefgereedschap moeten worden uitgevoerd door bevoegde personen. Een bevoegd persoon is iemand die over de juiste ervaring en kennis beschikt om grondig te begrijpen waar hij naar zoekt. Hij of zij moet in staat zijn tekenen van zwakte of schade op te sporen die een potentieel gevaar kunnen vormen. Dit kan een lid van je eigen team met relevante kennis zijn, maar het kan ook iemand van een andere organisatie zijn.

De persoon die de inspectie van de hijs- en hefapparatuur uitvoert, moet vervolgens een schriftelijk rapport opstellen. In dit rapport moet alles over de inspectie gedetailleerd worden beschreven, zoals:

  • Wanneer de inspectie werd uitgevoerd.
  • Op welke datum de volgende inspectie moet plaatsvinden.
  • Eventuele gebreken die werden gevonden en die in de toekomst een gevaar zouden kunnen worden.

Als er tijdens de inspectie gebreken of schade worden vastgesteld, moeten deze onmiddellijk worden gemeld, zodat de verantwoordelijke persoon deze zo snel mogelijk kan verhelpen.

Wat moet er tijdens een grondig onderzoek worden behandeld?

Hoewel dit meestal onder de bevoegdheid valt van de persoon die de inspectie uitvoert, zijn er een paar dingen die altijd moeten worden gecontroleerd. Vaak is er een criterium dat kan worden gevolgd en afgevinkt door de bevoegde persoon. Dit omvat:

  • Onderzoek van de apparatuur/testen van de functionaliteit.
  • Meten van het slijtageniveau.
  • Testen van de belasting.
  • Indien nodig, demontage van de uitrusting voor een grondige inspectie.

Bij deze keuring wordt nagegaan of de hijs- of hefapparatuur veilig kan worden gebruikt en geen schade zal toebrengen aan degenen die de apparatuur nodig hebben.

Wanneer moet er een keuring plaatvinden?

In de regel moet hijs- en hefgereedschap dat mensen draagt om de 6 maanden worden gekeurd, omdat dit het grootste veiligheidsrisico inhoudt. Hijs- en hefgereedschappen moeten ook om het half jaar worden gekeurd, omdat ze bij beschadiging dodelijk kunnen zijn. Andere soorten standaard hijs- en hefgereedschap kunnen indien nodig jaarlijks worden gekeurd.

Het keuren van hijs- en hef apparatuur moet met regelmaat plaatsvinden om de veiligheid te kunnen waarborgen. Daarnaast is dit het beste bewijs dat je er alles aan doet om je medewerkers een veilige werkomgeving te bieden. Werk je voor dit belangrijke werk ook nog eens samen met een door EKH erkend bedrijf, zit je altijd gebeiteld. EKH is een brancheorganisatie die keurmeesters opleidt. Dankzij de goede naam van EKH erkende keurmeesters weten de verzekeraars dat er zorgvuldig wordt gekeurd. Alle keurmeesters zijn gecertificeerd en deskundig. Zij houden zich aan alle afgesproken voorschriften en werkwijzen. Steekproefsgewijs worden de keurmeesters door de brancheorganisatie gecontroleerd wat de effectiviteit alleen maar ten goede komt.

EKH is een branchevereniging die sinds 1993 praktische invulling aan actuele wet- en regelgeving. Dat is heel belangrijk, want dat geeft duidelijkheid. Het veiligheidsniveau wordt dankzij uitgebreide werkvoorschriften en keuringsschema’s gebaseerd op normen uit de Machinerichtlijn, de Arbowet, NEN, DIN e.d. op peil gehouden. Ook een onafhankelijke geschillencommissie, een klachtencommissie en een waarborgcommissie maken deel uit van EKH.

Uiteraard is het logisch dat er nog vele vragen over verantwoord hijsen en heffen onbeantwoord zullen zijn na het lezen van dit blog, neem dan gerust contact op met de professionals van EKH.

Neem ook contact met hen op als je uitrusting aan een inspectie toe is!