Ken jij de charme van hoog kwalitatieve en mooi vormgeven deurklinken al? Deurklinken zijn er in veel verschillende varianten, dat hoeven we je niet te vertellen. Een ander woord voor deurklink is “deurkruk”. Als je deurbeslag gaat aanvragen, zul je de term deurkruk ook dikwijls tegenkomen. In dit artikel spreken we echter liever van deurklinken. Feit is dat elke deurklink uit meerdere onderdelen bestaat: de klink, plus de bevestiging. Meestal zijn klinken aan beide zijden identiek, al wordt er soms gekozen voor een buiten- en een binnen klink. Bij binnendeuren wordt dit meestal niet gedaan, maar bij voordeuren zie je het nogal eens. Dat heeft er alles mee te maken dat de verschillende deurklinken zorgen voor betere beveiliging.
Welke typen deurklinken heb je?Er zijn veel verschillende soorten klinken voor je deur. De verschillen zitten hem in de maat, het ontwerp, maar ook in het materiaal en de afwerking. Ongeacht het type deur, het is altijd mogelijk een bijpassende deurklink te vinden. De bekendste typen deurklink zijn die op roze en die op schild. Ook wordt er regelmatig gewerkt met zogenaamde gatdelen. Elk van de subtypen zal hieronder verder worden besproken. Bovenstaand onderscheid zit hem in het ontwerp.
Wat is een rozet precies?Een rozet is een klein, rondvormig ontwerp. Dit stukje staat verticaal tegen de deur. In het midden van het ontwerp bevindt zich een gat. Hierin past de deurklink. De rozet vormt zo een afscheiding tussen het gedeelte van de klink dat zich in de deur bevindt. Per deur is het over het algemeen nodig twee rozetten te gebruiken: één voor de ene zijde en één voor de andere zijde.
En deurklinken op schild?In feite werken klinken op schild volgens precies hetzelfde principe. Het verschil zit hem in de vorm. Een rozet is een rond (in sommige gevallen vierkant), terwijl een schild langwerpig is. Een belangrijk voordeel van een deurklink die op een schild gemonteerd is, is dat deze gemakkelijker kan worden beveiligd. Extra veiligheidsbeslag wordt met name geadviseerd voor buitendeuren. Om die reden zie je schildontwerpen ook het meeste op de buitendeur.
Hoe zit het met gatdelen?Gatdelen zijn eigenlijk uitsluitend de klinken. Als de klink afgebroken is, is het alleen mogelijk een nieuw gatdeel aan te schaffen. Het voordeel hiervan is dat je geen geheel nieuwe set hoeft te kopen. Wat wel belangrijk is: het gatdeel dient dezelfde kant op te draaien (linksom of rechtsom) en van de juiste afmetingen zijn voorzien. Behalve ontwerp is materiaal ook van belang.
Het materiaal van deurklinkenDesign en kleur van deurklinken zijn voor een groot deel afhankelijk van het design van de deurklink. De meest gebruikte materialen zijn geborsteld RVS, messing en smeedijzer. Messing wordt in verschillende kleuren opgeleverd, met name zwart, oud grijs, chroom, titaan en nikkel. Roestvrijstaal houdt meestal zijn oorspronkelijke grijze metaalkleur. Smeedijzer komt in het grijs en soms in het zwart. De kleur draagt ook voor een belangrijk gedeelte bij aan het succes voor je interieur. Zwart is een veelgebruikte kleur, die in zowel klassieke als moderne woningen tot zijn recht komt. Daarnaast sluit zwart naadloos aan bij de industriële look en bij muren met opengewerkte baksteen. Nieuwe deurklink? Je vindt hem sowieso bij Mooi Deurbeslag.
|