Je hebt ze misschien wel al eens gezien, de nieuwe standaard koelsystemen bij Albert Heijn. Het is een systeem wat ik persoonlijk nog nooit eerder gezien had. Groenten en fruit koelen op basis van waterdamp is het nieuwe koelsysteem van Albert Heijn. Geschiedenis adiabatische verkoelingDe techniek die er gebruikt wordt, namelijk adiabatische verkoeling ook wel verdampingskoeling genoemd, bestaat al eeuwen. Deze werd namelijk al gebruikt in het oude Egypte, Griekenland en Rome, Daar paste ze de techniek toe, door gebruik te maken van natte doeken. Als de wind langs de natte doeken blies, zorgde de verdamping voor verkoeling. De eerste mechanische adiabatische verkoeling werd in gebouwd in 1991. De techniek hierbij is steeds meer ontwikkeld tot op de dag van vandaag. Werking adiabatische verkoelingHet proces van adiabatische koeling is dat het water wordt verdampt in een luchtstroom, tijdens de verdamping converteert het water zich van een vloeistof naar een gas. Echter kost dit proces energie, deze energie wordt gehaald uit de warmte van het water. Dit zorgt ervoor dat de lucht afkoelt. Waarom adiabatische koelingBinnen Albert Heijn wordt er heel erg gekeken naar het stuk verduurzaming. Een adiabatische koeling is een manier om in zo’n grote supermarkt de groenten en fruit te verkoelen en toch te verduurzamen. Zo is gebleken dat dit in tegenstelling tot een traditionele airco maar ongeveer 10% van de oorspronkelijke energie verbruikt. Dit zal dan ook een van de redenen zijn waarom Albert Heijn voor deze manier van verkoeling heeft gekozen. Ik kijk er in ieder geval niet meer raar van op als ik door de Albert Heijn loop. |
https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/ |