Als zzp’er is het ook nodig dat je je boekhouding goed bijhoudt. Wat komt hier allemaal bij kijken en hoe begin je hiermee? Dat leggen we aan je uit in dit artikel. Er zijn namelijk bepaalde verplichtingen naar de belastingdienst toe en bepaalde aspecten die handig zijn om bij te houden voor je eigen administratie als je zzp’er bent. Ben je dus een nieuwe zzp’er of juist al een tijdje zzp’er en wil je meer weten over de boekhouding die je dan hebt, dan is dit artikel precies wat je zoekt. Lees hieronder meer informatie over boekhouding ZZP.
Verplichtingen en mogelijkhedenAls zzp’er is het belangrijk dat je je boekhouding goed bijhoudt. Je hebt zelfs een paar verplichtingen. Je bent verplicht een nette boekhouding bij te houden, zodat de belastingdienst deze binnen zes weken kan controleren als ze hiernaar vragen. Ook moet je je boekhouding voor 7 jaar lang bewaren. Dan mag je dus de boekhouding niet verwijderen of weggooien. Je moet dan bonnen, facturen, overzichten, contracten, agenda’s, bankafschriften en al dit soort dingen bewaren. Deze regel valt onder het zogenaamde bewaarplicht. Je bent daarnaast ook verplicht elk jaar een aangifte inkomstenbelasting te doen. Daarnaast, afhankelijk van hoeveel je verdient, moet je soms ook nog een btw-aangifte doen elk kwartaal. Daar heb je een btw-identificatienummer voor nodig.
Daarnaast kun je als zzp’er ook in aanmerking komen voor verschillende fiscale aftrekposten. Deze kunnen zorgen voor een verlaging van de fiscale winst. Je kunt als zzp’er in aanmerking komen voor de volgende aftrekposten:
Check als zzp’er dus goed of je voor deze fiscale aftrekposten in aanmerking komt, want dat kan ook iets betekenen voor je boekhouding.
Boekhouding ZZP laten uitbestedenDe boekhouding bijhouden van je eigen bedrijf als je zzp’er bent kan veel werk zijn. Het kan veel tijd kosten en soms heb je hier geen tijd voor of zin in. Daarom is het handig dat je je boekhouding ZZP ook kan laten uitbesteden. Dat is zeker een aanrader als je zzp’er bent en weinig tijd of zin voor boekhouding hebt. Een boekhouder kan je helpen met het verwerken en controleren van facturen en bonnen en daarnaast kan ook de administratie en aangifte hiervoor gedaan worden door een boekhouder. Samen met een boekhouder kun je dan je boekhouding netjes blijven.
Niet alleen scheelt het tijd als je een boekhouder aanneemt, je weet dan ook zeker dat het goed gebeurt. Daarnaast hoef je dan ook niet zelf software of spullen voor de boekhouding aan te schaffen. Het scheelt je dus niet alleen tijd, maar ook moeite en geld. Tip: Boekjewinst.nl |