Het gebruik van containers heeft wereldwijd een enorme impact op de voedingsindustrie gehad. Het vervoeren van voedsel in containers is per slot van rekening de meest gebruikelijke en efficiënte manier om verbruiksproducten wereldwijd te vervoeren. Met de komst van de speciale koelcontainers nam de hoeveelheid en het soort voedsel dat er daarna vervoerd kon worden helemaal flink toe. Het gebruik van deze koelcontainers betekent immers dat alle handelsmarkten, waar dan ook ter wereld, bereikbaar worden. Gunstige vervoerskosten en een lagere ecologische voetafdrukVergeleken met het vervoer per vliegtuig heeft het verzenden van goederen over zee verreweg de voorkeur. Dit vanwege de gunstige vervoerskosten en ook een lagere ecologische voetafdruk. Het maakt de voedingsindustrie daarentegen wel sterk van deze zeetransport afhankelijk voor een economische en wereldwijde voedsel leverantie. Maar al deze koelcontainers hebben zo wel een bijzonder kosteneffectieve en duurzame manier geboden om veel nieuwe restaurants en eetkraampjes op te zetten. Iets wat de groei in de horeca flink heeft doen toenemen. De koelcontainers vinden om deze reden dan ook goed hun weg naar vele professionele bedrijvigheden. De mini historie van de koelcontainerToen de eerste gekoelde containers in de jaren zestig van de vorige eeuw werden geïntroduceerd, werd de koeling aanvankelijk door een grote centrale koelinstallatie verzorgd. Dit betekende dat al deze containers op speciale leidingen of luchtkanalen aangesloten moesten worden voordat er een temperatuurregeling kon plaatsvinden. De demontabele koel units die erna geintroduceerd werden, hadden een bevestiging aan de voorzijde van een enkele container. Dit zorgde ervoor dat de lading nu heel gelijkmatig tijdens het vervoer over de weg of per spoor gekoeld kon worden. Dit leidde vervolgens al heel snel tot koelmachines die in de containers zelf geplaatst werden. Deze container units met een geïntegreerde koeling werden in midden van de jaren zeventig in gebruik genomen. Zo’n geïntegreerde koelcontainer, ook wel een ‘reefer’ genoemd, herbergt haar eigen koelmachine en vereist in principe enkel een elektrische voeding om het te bedienen. De reefer werd vanwege het bedieningsgemak al snel de voorkeur standaard in alle nieuwe handelsroutes. Meer informatie over de reefer containerEen reefer container is een gespecialiseerde container die bij gereguleerde temperaturen temperatuurgevoelige goederen bewaard. Het is in wezen gebouwd om als een heel grote koelkast te functioneren. Dit type koelcontainer kan meestal een temperatuurbereik tussen de -30°C en +30°C waarborgen. Zo kun je een koelcontainer heel eenvoudig gebruiken voor het transporteren van diverse diepgevroren, gekoelde of koude goederen. Bij een aansluiting op een stroombron vult de unit de container onmiddellijk met gekoelde lucht. Deze luchtstroom handhaaft daarna optimaal de gewenste temperatuur. Waardoor een koelcontainer perfect is voor het bewaren van voedsel, medicijnen, planten en andere temperatuur gecontroleerde goederen. De perfecte en efficiëntie koeltechniek van een reeferSpeciaal ontworpen om temperatuurgevoelige goederen te vervoeren, zijn reefers ongetwijfeld één van de belangrijkste container types die er zijn. En dankzij hun perfecte koeltechniek hebben deze reefers ook een cruciale rol in de corona crisis gespeeld. Want toen alle landen afgesloten werden, maakten dit soort koelcontainers het toch nog mogelijk om voedsel, medicijnen en vaccins te vervoeren waar het nodig was. Er kan dan ook geconcludeerd worden dat alle ontwikkelingen in de koeltechniek en de efficiëntie van de hedendaagse container isolatie betekent dat reefer containers tegenwoordig een uiterst betrouwbare en zeer kosteneffectieve manier voor de transport van onder meer fruit, groente, vlees en vis zijn. |