Je bent pas begonnen met je onderneming. Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt van de financiële situatie van jouw onderneming. Een goede administratie geeft je daarbij een doorlopend inzicht. Daarnaast zorgt een goede boekhouding ervoor dat je onderneming op een juiste manier wordt gestuurd. Stijgen de inkomsten of de uitgaven van jouw onderneming? Welke klanten hebben nog niet betaald? Daarnaast ben je wettelijk verplicht om de financiële administratie bij te houden.
Eisen voor de administratieDe belastingdienst stelt bepaalde eisen aan de administratie en de boekhouding. Het is belangrijk dat je de volgende zaken in je administratie opneemt: – Facturen: maak kopieën van ontvangen en uitgaande facturen. – Transactieoverzichten – Kasadministratie – Contracten en correspondentie met opdrachtgevers en leveranciers. – Urenadministratie – Reisadministratie – Belastingen: BTW en inkomstenbelasting. – Modelovereenkomst – Bedrijfscorrespondentie, zoals: brieven, e-mails, offertes, contracten, brochures en faxberichten.
Bewaar je administratie 7 tot 10 jaarDe bewaartermijn voor gegevens over onroerende zaken en rechten op onroerende zaken is minimaal 10 jaar. Voor de basisgegevens van je basisgegevens geldt een bewaartermijn van minimaal 7 jaar. Met basisgegevens wordt bedoeld: – Debiteuren- en crediteurenadministratie – In- en verkoopadministratie – Grootboek – Voorraadadministratie – Loonadministratie
Bewaar jij jouw financiële gegevens online? Zorg dan dat je tijdens het bewaartermijn bij alle gebruikte programma’s en opgeslagen informatie kunt. Dat houdt ook in dat je toegang moet houden tot (mogelijk) betaalde programma’s die je op dit moment misschien niet meer gebruikt. Houd hier rekening mee voor je aan de slag gaat met een bepaald programma.
Afspraken met de belastingdienstVoor het bewaren van de financiële administratie kun je afspraken maken met de belastingdienst. Je kunt afspreken op welke manier je de gegevens van de financiële administratie bewaart. De boekhouding is zowel digitaal, als op papier bij te houden. Kijk hierbij naar de hoeveelheid details die je moet bewaren. Bewaar je bijvoorbeeld wel of geen dagstaten of telstroken van de kassa? De gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd door de belastingdienst.
Boekhouding zelf doen of uitbesteden?Het wordt tegenwoordig steeds eenvoudiger om de boekhouding van jouw onderneming bij te houden. Met speciale software voor boekhouden, kun je zelf alles regelen zonder enige kennis van boekhouden. Mocht je het bijhouden van de boekhouding een gedoe vinden, dan kun je de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Zij geven jou advies en zijn op de hoogte van fiscale voordelen, die jou een hoop geld kunnen besparen. |