TAEC
Image default
Financieel

De jaarrekening: dit is wat je erover moet weten

De jaarrekening of ook wel financieel jaarverslag genoemd, is een jaarlijks overzicht van de financiële situatie van een bedrijf of organisatie. Een jaarrekening is een onderdeel van, of bijlage bij, het totale jaarverslag van de organisatie of het bedrijf. Een jaarverslag is een overzicht van wat er in het betreffende jaar allemaal in een organisatie is gebeurd. Maar hoe zit het nou eigenlijk allemaal met een jaarrekening? We gaan je er in dit artikel meer over vertellen.  

Wat staat in de jaarrekening?

De jaarrekening bestaat uit verschillende onderdelen, maar welke onderdelen? Ten eerste de balans: dit is een momentopname van de onderneming. Er wordt bij de balans gekeken naar alles wat op dat moment aanwezig is in de onderneming zoals inventaris, voorraden, schulden, eigen vermogen en meer. Voor de balans wordt meestal als datum 31 december aangehouden. Ten tweede heb je de winst- en verliesrekening: dit is het overzicht van de inkomsten en uitgaven van de onderneming van het afgelopen jaar. Ten laatste heb je de toelichting, deze verschilt per grootte van de onderneming. Heb je een kleine onderneming? dan hoef je alleen het aantal werkzame personen en de manier waarop de balans is opgesteld te vermelden. Heb je een middelgrote of grote onderneming? Dan moet de toelichting uitgebreider zijn. Denk aan bijvoorbeeld een jaarverslag en controleverklaring.

Het opstellen van een jaarrekening vereist heel wat kennis om alles goed en volgens de regels in de jaarrekening te vermelden. Daarom is het verstandig om dit uit te besteden aan een specialist. Je kan onder andere bij een accountant in de buurt van Etten-leur van Doomen & Quist terecht.

De soorten jaarrekeningen

Er zijn in principe twee soorten jaarrekeningen. Je hebt de fiscale jaarrekening en de bedrijfseconomische jaarrekening. De fiscale jaarrekening is bedoeld om de fiscale winst van je onderneming te berekenen en moet aan de normen van de fiscus voldoen. De fiscale winst wordt als basis voor de heffing van vennootschapsbelasting gebruikt. Je hebt daarnaast ook nog de bedrijfseconomische jaarrekening. Deze jaarrekening geeft de situatie weer op basis van commerciële waarderingsgrondslagen. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met fiscale normen.

De jaarrekening deponeren

Je vraagt jezelf misschien wel af of je de jaarrekening ook moet deponeren? Het is voor veel rechtsvormen verplicht om de jaarrekening te deponeren, maar dit is niet voor alle rechtsvormen het geval. Bij onder andere eenmanszaken is het niet verplicht om de jaarrekening te deponeren. Je kan bij Kvk een overzicht van alle rechtsvormen waarvoor het verplicht is om de jaarrekening te deponeren vinden.