Als ondernemer wil je het uiteraard zo goed mogelijk doen. Het succes dat je behaalt, wordt vaak gemeten aan de hand van de omzet/winst. Is dat waar het jou als ondernemer ook om gaat? Dan doe je er ongetwijfeld alles aan om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Om dát voor elkaar te krijgen kan je gebruik maken van factoring. Dit artikel legt factoring uit en welke kosten je er precies aan kwijt bent.
Eén van de voorbeelden van een handige oplossing is factoring. Bij factoring stuur je de facturen niet naar je klanten toe, maar naar een factoringbedrijf. Dit bedrijf draagt vervolgens zorg voor een snelle betaling, zodat je van een goede cashflow verzekerd bent. Je kan het zien als je facturen verkopen aan het factoring bedrijf. Dankzij de snelle uitbetaling kun je bijvoorbeeld zelf investeren of aan je financiële verplichtingen voldoen.
Bijkomend voordeel is dat factoring voor elke ondernemer geschikt is. Factoring voor een zzp’er zit namelijk hetzelfde in elkaar als factoring voor een mkb. Ongeacht wat de grootte van je bedrijf is, kun je van de diensten van een factoringbedrijf gebruik maken.
Wat betaal je voor factoring? Factoring biedt veel voordelen, maar kent uiteraard ook zijn aandachtspunten. Zo moet je er goed rekening mee houden dat je voor factoring een bepaald bedrag moet betalen. Dit bedrag is veelal een percentage van de totale waarde van de factuur. Per factuur die je naar het factoringbedrijf stuurt, moet je dus kosten betalen.
De factoring kosten verschillen wel van factoringbedrijf tot factoringbedrijf. Het is daarom verstandig om bij meerdere factoringbedrijven een offerte aan te vragen. Ook is het verstandig om goed naar het soort factoring te kijken:
– Reguliere vorm van factoring: hierbij stuur je alle facturen door naar het factoringbedrijf. Dit betekent dat je voor elke factuur kosten moet betalen. – American factoring: bij deze vorm van factoring bepaal je zelf welke facturen je wel en niet verstuurt. Bij klanten die normaal gesproken altijd netjes betalen, hoef je wellicht de factuur niet door te sturen naar het factoringbedrijf. Daarmee bespaar je weer op de kosten.
Heb je nou echt veel facturen die je door het factoringbedrijf wilt laten betalen? Dan kun je met hen in overleg treden over een eventuele korting. Voor hen is het immers interessant om een grote klant aan te trekken.
Zie het als een investering De kosten die je voor factoring kwijt bent, moet je als een investering zien. Des te eerder je het geld op je rekening hebt staan, des te beter je financiële positie is. Dit betekent onder meer dat je geld kunt investeren in bijvoorbeeld nieuwe apparatuur. Ook is het mogelijk om in nieuwe voorraad te investeren of om bepaalde aflossingen te doen. De factoring kosten vallen op den duur zodoende min of meer winstgevend uit!
|