TAEC
Image default
Tuin en buitenleven

Een tuin biedt veel gezonde voordelen

Het hebben en onderhouden van een tuin, is meer dan alleen maar lekker om in te zitten. Door het werken in een tuin bouw je kracht op, ziektes kunnen bestreden worden, je geheugen verbetert, je komt in een fijnere stemming, het vermindert stress.

In het begin van de COVID-19 pandemie, toen velen door lockdowns zonder werk kwamen te zitten en de krantenkoppen voedseltekorten voorspelden, pakten velen hun harken en spades op. Veel mensen waren afgesneden van sociale bijeenkomsten. Ze waren bezorgd over kale schappen en besmette kruidenierswinkels. En ze hadden iets nodig om schoolkinderen bezig te houden.

Een recordaantal mensen begon met het aanleggen van tuinen om het coronavirus te overwinnen. In enkele weken tijd waren de zaden, zaailingen en fruitbomen online en in tuincentra uitverkocht.

Het blijkt dat de impuls om te tuinieren eigenlijk een geweldig idee is – of je nu een crisis te verwerken hebt of niet – want tuinieren is een van de gezondste hobby’s die je kunt ontwikkelen. Lees verder om meer te leren over de vele voordelen van tuinieren, voor jou en je gezin.

Een tuin kan helpen ziektes te bestrijden

Je lijkt meer op een plant in je tuin dan je denkt. Je lichaam is in staat tot fotosynthese – het proces waarbij planten hun eigen voedsel maken met behulp van zonlicht. Je huid gebruikt zonlicht om een van de voedingsstoffen aan te maken die je nodig hebt: vitamine D. Door een half uur in de zon te zitten, kan je lichaam tussen de 8.000 en 50.000 internationale eenheden (IU) vitamine D produceren, afhankelijk van hoeveel je kleding bedekt en de kleur van je huid.

Vitamine D is essentieel voor letterlijk honderden lichaamsfuncties – versterking van je botten en je immuunsysteem zijn er slechts twee van. Studies hebben ook aangetoond dat buiten zijn in de zon kan helpen het risico te verlagen op:

borstkanker

colorectale kanker

blaaskanker

prostaatkanker

non-Hodgkin lymfoom

multiple sclerose

Als je vitamine D-spiegel laag is, heb je ook een groter risico op psoriasisopflakkeringen, metabool syndroom (een prediabetesaandoening), diabetes type II, en dementie.

Al deze factoren moeten natuurlijk worden afgewogen tegen het risico op huidkanker door overmatige blootstelling aan zonnestralen. Maar de wetenschap is duidelijk: een beetje zon is niet alleen goed voor de tuin maar ook goed voor je eigen lichaam.

Tuinieren bouwt kracht op, bevordert de slaap, en helpt je een gezond gewicht te behouden

Tuinieren mag je ook zien als lichaamsbeweging. Activiteiten zoals harken en grasmaaien vallen onder de categorie lichte tot matige lichaamsbeweging, terwijl scheppen, spitten en hout hakken als zware lichaamsbeweging kunnen worden beschouwd.

 

Hoe dan ook, werken in een tuin maakt gebruik van elke belangrijke spiergroep in het lichaam. Dit zal niemand verbazen die wel eens pijnlijk wakker is geworden na een dag tuinieren.

Fysieke inspanning van het werken in een tuin kan helpen om zowel leeftijdsgebonden gewichtstoename als obesitas bij kinderen te compenseren. Mensen die tuinieren hebben meer kans om ’s nachts een stevige 7 uur slaap te pakken.

Tuinieren kan het geheugen helpen beschermen als je ouder wordt

Artsen weten ook al een tijdje dat lichaamsbeweging de cognitieve werking van de hersenen verbetert. Er is enige discussie over de vraag of tuinieren op zichzelf voldoende is om cognitieve vaardigheden zoals het geheugen te beïnvloeden. Maar nieuw bewijs toont aan dat tuinieren de groei van geheugen-gerelateerde zenuwen in de hersenen kan stimuleren.

Onderzoekers in Korea gaven 20 minuten durende activiteiten in de tuin aan mensen die werden behandeld voor dementie in een kliniek. Nadat de bewoners hadden geharkt en geplant in moestuinen, ontdekten onderzoekers verhoogde hoeveelheden van sommige zenuwgroeifactoren in de hersenen die verband houden met het geheugen, zowel bij mannen als bij vrouwen.