TAEC
Image default
Eten en drinken

HQ barbecueën met een Kamado BBQ

Er zit een groot verschil tussen het barbecueën met een gewone houtskool BBQ en een Kamado BBQ, ook wel bekend als een keramische barbecue. Dat is een apparaat dat oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. Deze Aziatische methode van koken bestaat al meer dan 70 jaar, maar is pas nu in Nederland populair aan het worden. Een Kamado BBQ gebruikt houtskool als brandstof. De brandende kolen zitten in een keramische pot, de vuurpot genoemd, die niet rechtstreeks met het vlees in aanraking kan komen. Deze pot zorgt voor een ideale warmtebron met een stabiele temperatuur.

Hoe ziet een keramische barbecue eruit?

Aan het uiterlijk kun je een keramische barbecue goed herkennen. De Kamado BBQ bestaat uit een eivormige pot, waarin aan de onderzijde de vuurpot zit. In dit type BBQ worden gerechten met gesloten deksel bereid. Meestal hangt de eivormige pot in een stellage, soms voorzien van handige extra’s, zoals houten bladen om de gerechten op te bereiden of om er de accessoires voor het bereiden van de maaltijd op te leggen. Het aantal uitvoeringen is erg groot. Als je zo’n barbecue wilt aanschaffen is het goed om vooraf te bedenken aan welke eisen hij moet voldoen.

Waarvoor wordt de Kamado BBQ gebruikt?

In het gebruik is de Kamado BBQ een stuk veelzijdiger dan een gewone houtskool BBQ. Hij kan het hele jaar door worden gebruikt en zal onder invloed van het weer niet snel kapot gaan. Het is echter goed om het apparaat af te dekken met een hoes tegen de regen. Met deze BBQ kun je slow cooken, braden, stomen en roken. Ook kunnen er grote stukken vlees in zijn geheel in worden bereid. Een hele kip is geen enkel probleem. Behalve vlees en vis kan er met deze BBQ ook groente worden bereid, of wraps en broodjes op worden gebakken.

Het gebruik

In het gebruik is de Kamado BBQ verrassend eenvoudig. Het belangrijkste wat je moet doen is de vuurpot aansteken en vanaf dat moment kun je al beginnen met het bereiden van een maaltijd. De temperatuur is in te stellen met regelbare ventilatie openingen. Grillen kan door gebruik te maken van het meegeleverde grillrooster. Als je niet wilt dat het te bereiden product rechtstreeks in aanraking komt met de hitte kan er een plate setter worden gebruikt. Dat is een plaat die tussen de vuurpot en het gerecht wordt gelegd. Voor het roken van gerechten worden houtsnippers in de vuurpot gestrooid.

Een Kamado BBQ aanschaffen

Als je een HQ BBQ wilt aanschaffen is het goed om zorgvuldig uit te kijken naar een model. De apparaten zijn enorm prijzig, dus je moet wel zeker van je zaak zijn. De goedkoopste modellen kosten ongeveer € 300, maar die zijn kwalitatief van twijfelachtig niveau. Voor een goede Kamado BBQ moet je minstens rekenen op € 1100. Houd er rekening mee dat je er dan soms nog accessoires bij moet kopen. De premium kwaliteit producten van dit type barbecue zijn van Big Green Egg, met prijzen tussen € 3000 en € 5000.

Tip: BBQ-deal.nl