TAEC
Image default
Zakelijk

Is het SNF-keurmerk wettelijk verplicht?

De afkorting SNF staat voor ‘Stichting Normering Flexwonen’. Dit is een keurmerk waarbij je bij bijvoorbeeld de gemeente aantoont dat de huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten voldoen aan de gestelde normen. Misschien vraag je je af of dit keurmerk verplicht is. We vertellen je graag meer over het SNF-keurmerk.

Een SNF-keurmerk is niet verplicht

Allereerst: een SNF-keurmerk is niet verplicht. Het is een keurmerk dat is bedoeld om aan te tonen dat je arbeidsmigranten op de juiste manier huisvest. Het keurmerk is er voor alle ondernemingen die arbeidsmigranten huisvesten. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedorganisaties, uitzendondernemingen en ondernemingen die werkzaam zijn in de land- en tuinbouw.

Daarom kan het handig zijn om toch een SNF-keurmerk te behalen. Daarmee bouw je krediet op bij de verschillende stakeholders. Het geeft bovendien een positieve uitstraling aan je bedrijf of organisatie.

Waarom toch een SNF-keurmerk behalen?

Een SNF-keurmerk kan benodigd zijn om aan te tonen bij gemeenten, woningcorporaties, opdrachtgevers, werknemers en omwonenden van de huisvestingslocaties dat ze voldoen aan de gestelde normen. Je wint hiermee het vertrouwen van de verschillende partijen.

Het keurmerk biedt ook een stukje zekerheid aan de arbeidsmigranten zelf. Zij weten dat hun kwaliteit van huisvesting is gewaarborgd. Ze kunnen dus veilig en comfortabel leven, werken en wonen in Nederland.

Het verschil met een SNA-keurmerk

Er zit een groot verschil tussen een SNA-keurmerk en een SNF-keurmerk. Bij een SNF-keurmerk gaat het vooral over de huisvesting van arbeidsmigranten. Bij SNA gaat het om het inhuren van externe krachten in het algemeen. Daarom zien we dat SNA-keurmerken vooral worden uitgegeven aan bijvoorbeeld uitzendbureaus. Een SNA-keurmerk heeft als doel de arbeidsmarkt in Nederland eerlijker en gezonder te maken. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook de administratie doorlopen en wordt er gekeken naar de voorwaarden voor flexwerkers en zzp’ers.

Toch kan het zijn dat een organisatie zowel een SNA-keurmerk als een SNF-keurmerk aanvraagt. Dat komt voor als een bedrijf arbeidsmigranten inleent. In sommige situaties is het zelfs noodzakelijk eerst een SNA-keurmerk te behalen, alvorens een SNF-keurmerk aan te kunnen vragen.

Bij wie een SNF-keurmerk aanvragen?

Een SNF-keurmerk aanvragen doe je bij een organisatie die is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Deze raad controleert of de keurende organisatie voldoet aan de norm ISO/IEC 17020 voor de Norm voor huisvesting van arbeidsmigranten, het SNF-register en het harmonisatiedocument.

De organisatie komt dan langs voor een keuring. Als alles in orde is, kun je een SNF-keurmerk ontvangen. Daarmee sta je sterker bij de verschillende stakeholders.