TAEC
Image default
Aanbiedingen

Maak werk van jouw hemelwaterafvoer!

Althans, wanneer dat strikt noodzakelijk is. Een kapotte goot of regenbuis zorgt voor lekkages en nog veel meer complicaties. Wanneer moet je repareren of vervangen?

Het eeuwige leven is eigenlijk voor niks of niemand weggelegd. Dat merk je wel aan het feit dat je om de zoveel tijd toch echt iets aan je hemelwaterafvoer moet doen. En nee, dan bedoelen we niet enkel het leeghalen van je goten om verstopping te voorkomen. Hele onderdelen moeten soms vervangen of gerepareerd worden omdat ze te veel aan slijtage onderhevig zijn. Dat zet uiteindelijk door totdat je afvoerbuizen helemaal kapot zijn. Dat mag je uiteraard niet laten gebeuren. Wat moet je precies doen en wanneer? Lees verder voor het antwoord.

Vervangen

Iedere buis of goot zal gaan slijten, daar doe je helemaal niks aan. Afhankelijk van het materiaal en de leeftijd is dit iets om heel goed op te letten. Eigenlijk moet je je hemelwaterafvoer altijd in de gaten houden. Niet alleen het verwijderen van natuurlijk afval maar ook goed controleren op slijtage is erg belangrijk. Een kapotte dakgoot vervangen is strikt noodzakelijk, met beugels en boeidelen en al. Zeker die laatste, aangezien die veel sneller vergaan dan de buizen en goten. Wees verstandig en pak alles in één keer aan. Anders verdeel je het nodeloos over maanden en jaren en ben je in totaal veel meer kwijt. We kunnen ons niet voorstellen dat je daar nou blij van wordt.

Alarmbellen gaan rinkelen

Is dat zo? Nou, niet wanneer er niks aan de hand is, natuurlijk. Dat wordt echter wel anders wanneer er bepaalde beschadigingen en mankementen op gaan vallen. Denk hierbij aan:

  • Scheurtjes en barsten
  • Opengescheurde naden
  • Uitdroging van de dakgoot
  • (Hevige) vervuiling van de dakgoot

Toch repareren?

Soms zit het tegen maar soms valt het mee. Is er slechts één buis kapot maar kan de rest nog best wat jaren er tegenaan? Dan heb je geluk! Het vervangen van heel je afvoersysteem is niet nodig, enkel een reparatie is dan voldoende.

Duurzame materialen

Alle hierboven beschreven zorgen zijn nauwelijks of niet van toepassing wanneer je een afvoersysteem kiest van materialen waar je op kunt vertrouwen. Tegenwoordig komt de keuze vooral op kunststof en zink te liggen. Hieronder leggen we je uit waarom.

Kunststof

Vroeger was koper de standaard voor de opbouw van een hemelwaterafvoer. Het ziet er ontzettend mooi uit, dat is nog steeds zo. Maar het voldoet niet meer omdat het relatief snel slijt. Dit is een probleem waar je bij kunststof geen van hebt. Het materiaal is heel duurzaam en verkrijgbaar in allerlei uiteenlopende kleuren en vormen. En het is veel goedkoper dan koper, hoe goed koper vroeger ook geacht werd. Daarnaast is het heel gemakkelijk om kunststof onderdelen te onderhouden.

Zink

Tegenwoordig zijn er nog steeds metalen die als basis voor afvoeren dienen. Bijvoorbeeld zink. Het is net zo slijtvast als kunststof, heeft een prachtige uitstraling, maar is wel duur. Dat moeten we er toch even bij vermelden.