TAEC
Image default
Bedrijven

Omgevingswet participatie wat betekent dit voor mij?

Wat betekent de omgevingswet participatie voor burgers?

Gemeenten die ‘anders’ moeten werken, de Omgevingswet met al zijn kerninstrumenten: het is duidelijk dat er binnen afzienbare tijd veel verandert. Zoveel, dat gemeenten meer tijd kregen om zich aan te passen. Zo werd de Omgevingswet 2019 ineens de Omgevingswet 2022.

Omgevingswet participatie van burgers wordt dus meer eigen initiatief verwacht volgens de nieuwe Omgevingswet. Dat wordt duidelijk in de Omgevingsvergunning, waarbij een nadrukkelijk beroep wordt gedaan op initiatieven van de inwoners van een gemeente zelf, om vorm te geven aan en te participeren in hun directe omgeving doormiddel van omgevingswet participatie.

Maar hoe worden deze burgers dan goed geïnformeerd en kunnen zij hierbij participeren? Dit kan het beste door de moderne technologie namelijk, digitaal. DSO omgevingswet is een digitaal stelsel omgevingswet, hierbij kunnen inwoners op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en vergunningen indienen over de besluitvorming van hun gemeente

 

Gemeentepeiler en omgevingswet participatie

Het is vaak voor gemeenten een hele opgave om voor ieder project op een goede en duidelijke manier te communiceren met de inwoners. Dit kan gaan over informatievoorziening, raadplegen van burgers over diverse besluiten, vragen over initiatieven of een nieuw digitaal platform op zetten. Een nieuw digitaal platform opzetten is vaak een van de moeilijkste taken die de omgevingswet participatie met zich meebrengt, met name doordat je rekening moet houden met diverse leeftijdscategorieën.

Omgevingswet participatie platform. Gemeentepeiler biedt gemeenten daarom een volledig digitaal platform aan waarmee je op elk moment contact kan krijgen met bewoners. Omdat Gemeentepeiler zijn eigen participatie app heeft ontwikkeld, die zowel iPhone- als Androidgebruikers kunnen downloaden, hebben gemeenten de unieke mogelijkheid om via een toegankelijke manier in direct en structureel contact te staan met inwoners, op het apparaat waar diezelfde inwoners het meest actief zijn. Echter is het vaak nog lastig met name onder de oudere leeftijdscategorieën om hier mee zelfstandig aan de slag te kunnen. 

 

Hoe ga je als gemeente aan de slag met omgevingswet participatie?

Drie stappen die een fundamenteel onderdeel vormen van burgerparticipatie en de omgevingswet, zijn ook een fundamenteel onderdeel van de werkwijze van Gemeentepeiler:

  • Informeren
  • Raadplegen
  • Monitoren.
  • Analyseren

https://www.gemeentepeiler.nl/omgevingswet-participatie/