Stamppot. Dat is het eerste waar de meeste mensen aan denken bij de Nederlandse keuken. En ongelijk hebben ze niet, maar dat kan toch niet het enigste zijn? Zijn er wellicht andere gerechten die ook echt typisch Nederlands zijn?
StamppotDe echte klassieker. Gestampte aardappelen gemixt met groente. Je gaat er hoogstwaarschijnlijk niet speciaal voor naar het restaurant, maar je kan het is ook zeker niet missen. Dit gerecht is vooral in de winter erg populair. Vaak wordt stamppot ook gegeten met een stukje vlees, maar je kan het helemaal eigen maken. De originele boerenkoolstamppot met jus en spekjes is ook te variëren met het gebruik van roomkaas of crème fraiche. Verder heb je nog de andijviestamppot of stamppot zuurkool.
BitterballenNiet echt een gerecht, maar meer een snack. Een bitterbal is bijna overal te vinden, Snack Bars, terrassen, cafés en zelf op bruiloften op een bosrijke trouwlocatie in Gelderland kun je ze geserveerd krijgen. Deze ronde ballen zijn gevuld met vleesragout en ontzettend populair dus. Een bitterbal wordt authentiek gegeten met mosterd, maar een andere saus is natuurlijk ook heerlijk. Op nummers twee en drie staan de frikandel en kroket als populairste snack.
KapsalonDe kapsalon is al heel wat jaren niet meer te missen en het perfecte comfort food. Dit is een vrij nieuwe traditie, maar er is geen Nederlander die de kapsalon niet kent. Een gerecht bestaande uit friet waar de shoarma bovenop ligt en weer is afgedekt met gesmolten kaas, knoflooksaus en sla. Het is één van de gerechten dat niet alleen te koop is bij shoarmazaken, maar ook in cafetaria’s. Net als de stamppot niet per se iets wat je in een restaurant koopt.
HaringOok de haring is natuurlijk geen gerecht, maar een echt oer hollandse delicatesse. het wordt namelijk niet veel in andere landen gegeten. Er zijn varianten op de zoute haring die iedereen kent, zoals een zure haring of nog wat specialer in de vorm van een rolmops. Dat is een opgerolde zure haring met daarin een augurk en uitjes die bijeengehouden wordt met een prikkertje.
ErwtensoepOok het perfecte gerecht voor in de winter. Spliterwten vormen de basis van deze goed gevulde soep, waar je ook aardappelen, wortel, ui, prei en knolselderij aan toevoegt. Vlees en/of rookworst kunnen ook lekker zijn. Dit zou je een gerecht kunnen noemen wat redelijk gezond is. Bij de erwtensoep is het overigens nog gebruikelijk om roggebrood te eten en dan traditioneel gezien het meest met katenspek.
De nederlandse keuken heeft dus alsnog een hoop te bieden. Als je ermee bent opgegroeid is er niks bijzonders aan, zo niet dan is dit de kans om iets nieuws uit te proberen. Wie weet vindt je wel een nieuw favorietje.
|
https://beleefbosque.nl/trouwlocatie-gelderland/ |