Een regenpijp afkoppelen van het riool is eenvoudig. Een handig doe-het-zelver heeft dat in een dag voor elkaar. We hebben hiervoor een stappenplan uitgewerkt, waarmee je zelf op professionele wijze de regenpijp afkoppelt en een infiltratiesysteem aanlegt. Duurzaam regenwater gebruik is steeds belangrijker. Met de harde lange regenbuien kan het riool de afvoer van het water lang niet altijd aan. Steeds meer mensen zijn zich bewust de noodzaak van duurzame oplossingen. Ga ook aan de slag! Stap 1: Is de grond geschikt voor regenwaterinfiltratie?Wateroverlast wil je ten allen tijde voorkomen. Controleer daarom eerst of de grond in de tuin wel geschikt is voor infiltratie. In onderstaande situaties kunnen problemen ontstaan.
Graaf daarom een gat van circa 1 meter diep. Loopt dit gat direct vol met water? Dan is de grondwaterstand te hoog. Zo niet, gooi dan een emmer leeg in het gat. Loopt het water goed weg? Dat is goed nieuws, je kunt een infiltratiekrat of infiltratieput plaatsen. Stap 2: Benodigdheden uitzoekenVoordat je begint, heb je de juiste spullen nodig. Teken daarom je filter- en infiltratiesysteem uit en zorg dat alles op elkaar aansluit. Je hebt de keuze om infiltratiekratten of infiltratieputten te plaatsen. Infiltratiekratten bieden hierbij de meest effectieve oplossing. Je kunt hier meerdere regenpijpen en lijngoten tegelijk op kunt afwateren. Concreet heb je onderstaande nodig:
Houd er ook rekening mee dat je de benodigde aansluiting op het riool dicht moet maken. Vervang hiervoor het huidige pvc T-stuk met een pvc overschuifmof of maak het T-stuk dicht met een afsluitkap. Heb je vragen over infiltratiesystemen? Neem dan contact op met professionals, zoals de specialisten van IrriTech of Infiltratiekrat.nl. Stap 3: Rioolverbinding loskoppelenVerwijder de tegels en het zand rondom het huidige afvoersysteem. Graaf hiervoor het leidingwerk uit. Zaag vervolgens de regenpijpen door die je los wilt koppelen. Hiervoor zaag je op de hoogte waar de bladvanger komt, dit is bij voorkeur 30-50 cm boven het straatwerk. Zo kun je eenvoudig onderhoud doen. Koppel ook het uiteinde van je regenwaterafvoer naar het riool af. Vervang het T-stuk voor een overschuif mof of maak het uiteinde van het T-stuk dicht met een afsluitkap. Gooi het leidingwerk niet weg, maar hergebruik wat mogelijk is. Stap 4: infiltratiekratten of infiltratieputten plaatsenNu het riool dicht is, plaats je het infiltratiekrat waterpas in de grond. Zorg dat het krat minimaal 30 cm onder de tuin ligt of 50 cm onder een oprit. Leg het infiltratiekrat nooit te dicht bij bomen of bij de gevel, maar het liefst juist onder een groot gazon of onder de oprit. Tip: Plaats een laag van 5 cm drainagezand onder het infiltratiekrat en 20 cm drainagezand rondom het infiltratiekrat, voor een extra effectieve werking. Maar je liever gebruik van infiltratieputten? Plaats deze met de bovenzijde gelijk aan het maaiveld. Vul het gat rondom de put met grind, zodat het water snel weg kan vloeien.Vul de geulen en kuilen nog niet voordat je bij stap 6 bent. Stap 5: Blad- en zandvanger plaatsenGraaf ook de zandvangput in. Deze komt tussen de regenpijpen en het infiltratiekrat. Hier zinken kleine deeltjes naar beneden, zodat het krat niet verstopt raakt. Plaats een pvc buis aan de afvoerzijde van de put en sluit deze ook aan op het infiltratiekrat. Druk de verbindingen stevig in elkaar en gebruik eventueel ook verloopstukken om tot de juiste aansluiting te komen. Bevestig de bladvangers aan de onderzijde van de regenpijpen. Aan de onderzijde van de bladvangers plaats je vervolgens de afvoerbuizen. Met de verschillende hulpstukken verbind je de buizen aan de aanvoerzijde van de zandvangput. Zorg dat alle buizen en hulpstukken stevig in elkaar klemmen voordat je het systeem gaat testen. Stap 6: Testen en afrondenNu het infiltratiesysteem klaar is, kun je gaan testen. Leeg een emmerwater in iedere bladvanger, zo kun je zien of er lekkages zijn in het leidingwerk. Heb je geen lekken? Dan kun je alle grond en zandlagen weer terugplaatsen. |