TAEC
Image default
Gezondheid

Snurkbeugels: wat zijn ze en hoe werken ze?

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen kan treffen. Het ontstaat als er minder ruimte is in de neus of keel, waardoor de lucht sneller doorheen gaat en snurkgeluiden maakt. Snurken kan verschillende oorzaken hebben, zoals slapen op de rug, overgewicht, alcoholgebruik, roken, een verstopte neus of een afwijkende anatomie van de keelholte.

Snurken kan meestal geen kwaad, maar het kan wel vervelend zijn voor jezelf en je partner. Het kan ook leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen of slaapapneu. Slaapapneu is een ernstige aandoening waarbij je tijdens de slaap even stopt met ademen. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid en moet behandeld worden door een arts.

Een mogelijke oplossing voor snurken en slaapapneu is het dragen van een snurkbeugel. Een snurkbeugel is een tandheelkundige beugel die tijdens het slapen in de mond gedragen wordt. De snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak niet naar achter kan zakken, zodat de luchtweg open blijft. Zo wordt de oorzaak van het snurken en de apneu opgelost en zal de nachtrust aanzienlijk verbeteren.

Er zijn verschillende soorten snurkbeugels. Het is van belang dat de beugel bij je past. Ieder gebit is anders. Aangezien je de beugel iedere nacht draagt, is het van belang dat deze een prettige pasvorm heeft. De aanschaf van de beugel kan op twee manieren:

– Snurkbeugel op medische indicatie: deze beugel wordt aangemeten in nauw overleg tussen je arts, het slaapcentrum en de tandarts. Deze beugel wordt ook wel MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) genoemd en wordt grotendeels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering als er sprake is van slaapapneu.
– Snurkbeugel zonder medische indicatie: deze beugel kun je zelf online of in een winkel kopen. Er zijn standaard beugels die niet naar je gebit gevormd worden, vervormbare beugels die zich naar je tanden aanpassen en op maat gemaakte beugels die helemaal gemaakt worden op jouw gebit. Deze beugels worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar en kunnen variëren in prijs en kwaliteit.

Een snurkbeugel kan dus een effectieve manier zijn om snurken en slaapapneu te verminderen of te voorkomen. Het is wel belangrijk om goed te kijken welke beugel het beste bij je past en of je hiervoor een medische indicatie nodig hebt. Ook moet je de beugel regelmatig schoonmaken en controleren op slijtage. Als je twijfelt over het gebruik van een snurkbeugel, kun je altijd advies vragen aan je huisarts of tandarts.