TAEC
Image default
Bedrijven

Spouwmuurisolatie kosten in 2022

De kosten van spouwmuurisolatie zijn de laatste jaren niet veel gedaald maar er zijn meer stimuleringsmaatregelen aan subsidies waardoor dit een goed moment is om de isolatie van je huis te verbeteren.

 

De meeste huizen gebouwd na de jaren 1920 hebben spouwmuren. De laatste 20 jaar is het echter de standaard geworden om deze spouwen te vullen met een isolerend materiaal. Dus als je huis ouder is dan 20 jaar is het waarschijnlijk dat je een groot deel van de warmte in huis verliest door deze niet geïsoleerde ruimtes. Het toevoegen van isolatie is een efficiënte oplossing om de energierekeningen te verlagen en de warmte in het huis te houden.

 

Spouwmuurisolatie kosten

 

Spouwmuren zijn een van de gemakkelijkste manieren voor warmte om uit het huis te ontsnappen. Dat kan oplopen tot wel 1/3 van de warmte die via niet geïsoleerde muren verloren gaat. Daarom kun je door het aanbrengen van spouwisolatie tussen de 250 en 350 euro per jaar besparen op de stookkosten. Hiermee kan de investering in spouwisolatie zich in 3 jaar of minder terugverdienen. Kijk voor meer info op isolatie-info.nl.

 

De kosten van spouwmuurisolatie worden bepaald door een aantal factoren waaronder de grootte van je woning. Voordat er spouwmuurisolatie wordt geplaatst moeten de muren worden beoordeeld om er zeker van te zijn dat ze hiervoor geschikt zijn. Hier geven we de gemiddelde totale kosten voor het isoleren van de spouwmuur per type woning.

 

  • Vrijstaande woning 900 euro.
  • Twee-onder-een-kapwoning 600 euro.
  • Tussenwoning 500 euro.
  • Flat 400 euro.

 

Materiaalkosten per m2

 

De prijs van spouwmuurisolatie hangt voornamelijk af van de grootte van het huis, de totale oppervlakte aan muren, het type isolatie dat je kiest en de aannemer die je kiest. Als algemene richtlijn kun je uitgaan van een prijs tussen de 25 en 30 euro per m2. Hiervoor kun je kiezen tussen polyurethaanschuim en EPS korrels. Glaswol zal minder duur zijn en kost ongeveer 20 euro per m2.

 

Wat zijn spouwmuren?

 

Spouwmuren zijn meestal opgetrokken uit baksteen en bestaan uit twee dunne muren die van elkaar gescheiden zijn door een opening (of spouw) met metalen muurankers die ze samenhouden.

Hoe bepaal je of je spouwmuren hebt?

 

Allereerst is de leeftijd van je huis waarschijnlijk de beste indicator. Huizen gebouwd voor de jaren 1920 werden over het algemeen gebouwd zonder spouwen. En huizen die in de laatste 20 jaar gebouwd zijn hebben over het algemeen direct al geïsoleerde spouwen.

 

Dikte van de muur

 

Een manier om te bepalen of je spouwmuren of massieve muren heeft is door de dikte van de muren te controleren. De twee lagen aan muren gescheiden door een spouw maakt dat de muur in totaal erg dik is. Kijk eens naar de deuropeningen en ramen, als een bakstenen muur 30 cm dik lijkt is dat een indicatie dat je een spouwmuur hebt.

 

Bakstenen patroon van de buitenmuur

 

Is de buitenmuur gebouwd uit baksteen dan zullen alle bakstenen horizontaal gelegd zijn met de lange zijde zichtbaar van de hoek tot hoek, dan weet je dat je een spouwmuur hebt. Als je na elke horizontale gelegde baksteen een baksteen ziet met de korte zijde in het zicht dan is er geen sprake van een spouwmuur.

 

Borescope inspectie

 

Bestaat de woning uit een vaste buitenmuur, niet van beton gemaakt, dan zul je een specialist moeten inschakelen voor een borescope inspectie. Dit gebeurt door een gaatje in de buitenmuur te boren om te met een microcamera te controleren of er een spouw aanwezig is.

 

Kadaster gegevens

 

Je kunt ook contact opnemen met de bouwinspectie of plaatselijk planningsbureau dat de kadaster gegevens bijhoudt van elke woning van de plaatselijke gemeente.