TAEC
Image default
Dienstverlening

Vijf mythes over mediation

Mediation kan voor veel stellen een praktische en minder stressvolle weg zijn voor een echtscheiding. Een scheiding via een mediation traject bij Mediation Leidsche Rijn heeft als voordeel dat het vaak minder tijd en geld kost dan bij een rechtszaak. Het is een oplossing die werkt voor zowel echtgenoten als kinderen. Toch zijn er veel misvattingen over een mediation traject. In dit artikel willen we graag vijf van de meest voorkomende mythes benoemen die mensen er mogelijk van weerhouden om mediation te overwegen. 

 

  1. We maken de hele tijd ruzie, dus mediation heeft geen zin

Vaak denken mensen dat een mediation traject alleen geschikt is voor stellen die het met elkaar eens zijn. In dit geval zou mediation juist niét nodig zijn. Je bent het dan namelijk al eens over de oplossing van de echtscheiding problemen. Bij een mediation traject helpt een bemiddelaar om tot gezamenlijke afspraken te komen voor wanneer je er samen niet uit komt. Met deze afspraken worden de belangen van beide partijen behartigd. 

 

  1. Ik laat mijn rechten niet vertegenwoordigen als ik kies voor mediation

Dit is een afschriktactiek die sommige advocaten gebruiken om cliënten ervan te weerhouden om een mediator in te schakelen. Het is alleen niet waar. Bij Vandaag Advocaten werken bemiddelaars die veel tijd besteden een regelingen die voor jullie beiden werken. De mediator is daarbij onpartijdig. Een succesvolle mediation eindigt in het vaststellen van alle afspraken in een Echtscheidingsconvenant en een Ouderschapsplan. 

 

  1. Een echtscheiding is altijd pijnlijk, dus waarom zou ik het makkelijker maken?

Voor sommigen zal een echtscheiding emotionele stress en pijn veroorzaken. Bij mediation wordt er aandacht besteedt aan deze emoties en wordt er gezocht naar een win-win situatie. Wanneer je tot een gezamenlijke oplossing komt, dan zal dit wellicht beter voelen dan dat je het uitvecht voor de rechtbank. In een rechtszaak is er namelijk altijd iemand de verliezer. Mediation bevordert de samenwerking en geeft meer controle over de uitkomst. 

 

  1. Mediation is alleen goed voor partijen zonder kinderen

Voor ouders die zich richten op het welzijn van hun kinderen tijdens of na de scheiding, is een mediation traject zelfs de beste aanpak. Ouders die bemiddelen, zijn een goed voorbeeld voor kinderen van volwassenen die conflicten kunnen oplossen. Alle problemen die ouders kunnen hebben, van voogdijregeling tot kinderbeslag, kunnen tijdens mediation aan bod komen. We stemmen afspraken af met het oog op de behoeften van de kinderen.

 

  1. Mediation is bedoeld om een huwelijk te verzoenen

Ook deze laatste uitspraak is een mythe. Het doel van mediation is niet om jullie weer bij elkaar te krijgen, maar om te helpen beter te leren communiceren. Een mediation traject is gericht op samenwerking en het vaststellen van wederzijdse doelen. Hierdoor kunnen beide partijen verder met hun leven. Omdat de afspraken samen gemaakt worden, is de motivatie om daar ook gevolg aan te geven groter dan wanneer ze worden opgelegd.