TAEC
Image default
Zakelijk

Wat is een conditiemeting

Een conditiemeting wordt ingezet om installaties, gebouwen en terreinen te meten op basis van een conditiemeting nen 2767. Hierdoor kan er één lijn worden getrokken en wordt duidelijk in kaart gebracht of er eventuele gebreken zijn. Een inspecteur voert de conditiemeting uit waarbij er wordt gewerkt met een score. Deze score kan van 1 tot 6 oplopen waarbij 1 een goede staat is en 6 een zeer slechte staat. Er wordt gestreefd naar een score van 3 of hoger, dit wordt gezien als een voldoende. De conditiemeting is in het leven geroepen om één duidelijke richtlijn vast te stellen voor de staat van het onderhoud van gebouwen, terreinen en installaties. Een conditiemeting wordt uitgevoerd door een gecertificeerde inspecteur. Je kunt de eenconditiemeting nen 2767 cursus volgen om zo ook als gecertificeerd inspecteur aan het werk te gaan.

 

Wat wordt er meegenomen in de NEN 2767 meting?
De NEN 2767 is een duidelijke meting om de staat van diverse gebouwen aan te duiden. Tijdens de inspectie wordt de meting onderverdeeld in een bouwkundige meting, een installatietechnische meting, een werktuigkundige meting eventueel een transport technische meting. De NEN 2767 bestaat daarnaast uit verschillende onderdelen waarbij er wordt gekeken naar de methodiek en de gebrekenlijst van gebouwen en worden er nog meer onderdelen opgenomen in de conditiemeting. De NEN 2767 conditiemeting kan alleen worden uitgevoerd door inspecteurs met een certificaat. Tijdens de keuring wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de constructie van de gebouwen, de staat van het dak of de gevels, de inrichting van het gebouw, de infrastructuur van het gebouw en de installaties. Bij de installaties kun je denken aan de verwarming, water, riolering, elektrische verwarming en aardgasinstallatie.

 

De voor- en nadelen van een conditiemeting
De conditiemeting heeft een aantal voordelen. Zo krijg je een zeer betrouwbare meting met betrouwbare resultaten als gevolg. Doordat er één rechte lijn wordt getrokken kan er beter worden vergelijken met dergelijke metingen. Tijdens de meting wordt er een vast protocol gevolgd. Hierdoor kunnen er nooit belangrijke zaken ontbreken tijdens de meting. Tijdens de meting dienen er aantekeningen en opmerkingen gemaakt te kunnen worden door de inspecteur. Het nadeel van een conditiemeting is dat alleen de zichtbare punten kunnen worden beoordeeld. Zo kunnen onderdelen die zich uit het zicht bevinden, zoals onder water, niet worden meegenomen in de meting. Hierdoor kunnen de resultaten soms wat afwijken van de realiteit. Het kan dus zijn dat er een aantal grijze gebieden zijn waar ook concrete afspraken over gemaakt dienen te worden.