TAEC
Image default
Woningen

Wat te doen bij kalkaanslag?

Het maakt niet uit hoe hard of zacht het drinkwater bij jou thuis is, het bevat kalk. En door kalk krijg je te maken met kalkaanslag. Dit kunnen lelijke vlekken op de douchetegels zijn, maar het kan ook voorkomen in je apparaten zoals de waterkoker of het koffiezetapparaat. Kalkaanslag is erg vervelend, daarom delen we in dit artikel wat tips over hoe je kalkaanslag kunt voorkomen en verwijderen.

Kalkaanslag voorkomen 

Kalk ontstaat wanneer de calciumionen en magnesiumionen in het water met elkaar reageren. Dit gebeurt vooral wanneer het water verwarmd wordt. Door de kalk in het water ontstaat er kalkaanslag. In hard water zitten meer calcium- en magnesiumionen, waardoor je met hard water meer last zult hebben van kalkaanslag. Om kalkaanslag te voorkomen kun je een waterontharder aanschaffen. Deze verwijderd kalk uit het kraanwater, waardoor er minder kalkaanslag ontstaat in je apparaten of in de badkamer. Zo’n waterontharder kun je makkelijk en snel bestellen bij Soft Water Systems. 

Kalk in de badkamer verwijderen

Heb je last van kalkaanslag op je douchedeur of op de tegels? Dat is vervelend, maar gelukkig is dit vrij makkelijk te verwijderen. Een goed middel dat je hiervoor kunt gebruiken, is baking soda. Je kunt wat baking soda op een vochtige doek doen en vervolgens kun je het oppervlak schoonmaken met die doek. Spoel het oppervlak daarna goed af met wat water en je zult zien dat de kalkaanslag verdwenen is. 

Kalk verwijderen uit je waterkoker

Ook in apparaten kan kalkaanslag ontstaan. In een waterkoker verwarm je water, waardoor de calcium- en magnesiumionen kalk vormen. Je kunt kalk uit je waterkoker verwijderen met azijn of citroensap. Doe het azijn of de sap van twee citroenen in de waterkoker en vul de waterkoker verder aan met water. Zorg dat alle kalkaanslag onder water staat en zet de waterkoker vervolgens aan. Laat het mengsel vervolgens even afkoelen voor je het weg giet en  spoel de waterkoker om met schoon water. Op die manier voorkom je dat er een smaak of geur achter blijft. Is de kalkaanslag na één keer spoelen niet meteen weg? Herhaal de stappen dan nog een keer om te zorgen dat de kalkaanslag wel verdwijnt.