TAEC
Image default
Industrie

Wat voor heftruck heb jij nodig?

In de bouw en in bepaalde delen van de industriële sector zijn heftrucks niet weg te denken uit het beeld. Door de manier waarop de trucks gebouwd zijn, zijn ze uitermate geschikt om zware dingen te tillen. Daarnaast zijn de gestandaardiseerde pallets aanwezig in elk magazijn, en de heftrucks brengen deze met hun vorken overal naartoe. Officieel mag iedereen zomaar op een heftruck rijden, waardoor ze handig zijn voor elk bedrijf, maar daarover lees je hieronder meer.

 

Hoeveel kan heftruck tillen?

 

Er zijn meerdere verschillende types heftrucks die je kunt kopen. Logischerwijs zijn de duurdere varianten in staat om zwaardere dingen te tillen. Meestal tillen trucks tussen den 1000 en 5000 kilo. Het is belangrijk dat het tegengewicht van een heftruck op orde is, zodat hij niet kantelt. Zeker als de lading hoog op de mast staat, is dit een reëel gevaar. Voordat je besluit welke truck je gaat kopen, is het dus goed om na te gaan hoe zwaar er getild moet worden in jouw bedrijf. De Gebruikte heftrucks van Itolang geven altijd precies aan wat de maximale belasting – oftewel het hefvermogen – is.

 

Wat voor type trucks zijn er?

 

Er zijn meerdere type heftrucks waar we onderscheid tussen maken. Het kleinste model is de meerij pallettruck. Dit is een truck die een beetje lijkt op een dweilmachine. Er is geen cabine waarin je gaat zitten, maar een plateau waar je op staat tijdens het rijden. Logischerwijs is deze pallettruck niet in staat om hele zware dingen te tillen. Ook de hoogte is beperkt. Bijna alle meerijtrucks zijn elektrisch. 

 

De reachtruck is een groter exemplaar met een erg kleine draaicirkel. Als bestuurder zit je haaks op de lading waardoor smalle gangpaden gemakkelijk bevoorraad kunnen worden. Deze heftruck kan meestal ladingen tot ongeveer 6,5 meter hoog tillen en heeft een maximaal belastbaar gewicht van rond de 2500 kilogram. Heel geschikt voor gebruik bij kleine tot middelgrote magazijnen. Ook de reachtruck is vaak elektrisch. 

 

De echte zware taken worden verricht door een diesel of LPG heftruck. Deze worden bijna nooit meer binnen gebruikt, omdat dat niet gezond is. Het is zelfs niet toegestaan om een diesel met een hefvermogen van maximaal 4000 kilo in afgesloten of halfopen ruimtes te gebruiken. De trucks die meer dan 4 ton kunnen tillen moeten een goedwerkend roetfilter hebben. 

 

T-Rijbewijs voor een heftruck

 

Het is niet verplicht om een certificaat te halen om een heftruck te besturen, maar er is wel andere regelgeving. Zo zegt de arbo dat het niet is toegestaan om zonder deskundigheid te rijden op een intern transportmiddel. Daarom is het zo dat veel werkgevers toch graag willen dat je een certificaat haalt. Anders is er een soort interne cursus nodig. Op de openbare weg mag je niet zomaar rijden met een heftruck. Hier moet je het zogenaamde T-rijbewijs voor halen.

 

Nieuwe of gebruikte heftrucks kopen?

 

Als je met jouw bedrijf in de markt bent voor een heftruck, is het aan te raden om de gebruikte heftrucks in de gaten te houden. Deze zijn een stuk goedkoper dan een nieuwe variant, maar werken vaak net zo goed. Gebruikte heftrucks van Itolang hebben bijvoorbeeld altijd drie maanden garantie, bovenop de eventueel nog geldende fabrieksgarantie. Daarnaast gaan de trucks altijd door een grondige inspectie en worden de voertuigen van een keurmerk voorzien.

 

De staat van gebruikte heftrucks van Itolang wordt vaak aangegeven aan de hand van gebruiksuren. Een jonge truck heeft meestal minder dan 1000 gebruiksuren gehad. Als je een elektrische heftruck aanschaf, is het goed om de status van de batterij te checken. Net zoals bij je telefoon, wordt de accu van een elektrische truck na verloop van tijd minder. Om de zoveel jaar is vervanging aan te raden als je maximale prestaties wil.