TAEC
Image default
Zakelijk

Zo meet je het veiligheidsbewustzijn van jouw bedrijf

Wil je weten hoe veilig er in jouw bedrijf gewerkt wordt? En wil je ook aandacht besteden aan duurzaamheid en het klimaat? Dan zijn er twee instrumenten die je kunt inzetten om het bewustzijn te verhogen. Dat zijn de veiligheidsladder en de CO2-prestatieladder.

Waarom is veiligheidsbewustzijn zo belangrijk?

De kans is groot dat je als eigenaar van een bedrijf denkt: “Er gebeuren hier geen ongelukken. Dan werken we toch veilig?” Maar veiligheidsbewustzijn is iets anders dan het voorkomen van ongelukken. Het gaat om kritisch denken over het eigen handelen en het nadenken over risico’s.

Veiligheidsbewustzijn wil zeggen dat een persoon zich voldoende bewust is van de mogelijke risico’s van een bepaalde acties, en die signalen weet om te zetten in een alerte en bewuste reactie op onveilige situaties. Zo worden de acties dan op een veilige manier uitgevoerd. Kortgezegd is het een kwestie van ‘denken voor je doet’. Het eerlijke verhaal is dat het veiligheidsbewustzijn bij veel organisaties ontbreekt. Dat terwijl veiligheid een kernwaarde zou moeten zijn. Het is iets dat iedere medewerker aangaat.

Werken met de veiligheidsladder

Om het veiligheidsbewustzijn te verhogen, is de veiligheidsladder bedacht. Deze ladder wordt ook wel de Safety Culture Ladder genoemd. Bij deze ladder wordt specifiek gekeken naar de bedrijfscultuur. Dat gaat veel verder dan systemen als ISO 45001 en VCA. Het gaat om het verkleinen van risico’s voor medewerkers.

Hoe bewuster een medewerker omgaat met veiligheidsrisico’s, des te hoger het bedrijf op de veiligheidsladder komt te staan. Bij de hoogste trede is het bedrijf proactief bezig om alle risico’s te verkleinen. De veiligheidsladder is niet alleen een handig instrument, maar in sommige gevallen ook verplicht. Zo wordt de SCL sinds 2022 ook verplicht gesteld door de Governance Code Bouw.

Een certificering van de veiligheidsladder kan worden gevraagd door een stappenplan te doorlopen. Bij iedere stap wordt beschreven hoe een organisatie te werk kan gaan. Dat begint met een zelfbeoordeling. Daarna volgt een audit door een bij SCL aangesloten organisatie. Als de veiligheid in orde is, kan de organisatie een certificaat krijgen.

Duurzamer werken met de CO2-prestatieladder

De CO2-prestatieladder heeft te maken met een andere manier van veiligheid: met het bewustzijn van milieuschade. Als bedrijf kun je middels de CO2-prestatieladder aantonen dat je je best doet om minder CO2 uit te stoten. Dat doe je door bijvoorbeeld zuiniger met energie om te gaan. Op de ladder zijn vijf ambitieniveaus. Hoe hoger de trede, des te meer inspanning moet zijn om minder CO2 uit te stoten.

Een hogere trede betekent een hogere fictieve aftrek van de inschrijfprijs. De kans om de opdracht te winnen, neemt dan toe. Vrijblijvend is het niet: als de trede niet gehaald wordt, kan er een sanctie volgen.